Recept Cappuccino

Vad är Cappuccino?

Cappuccino är en populär kaffedryck som härstammar från Italien. Den består vanligtvis av espresso, varm mjölk och mjölkskum på toppen. Cappuccino är känd för sin krämiga konsistens och karakteristiska tre-lagerspresentation.

Cappuccino Recept

Det är enkelt att göra en cappuccino hemma. Nedan hittar du vårt favoritrecept på cappuccino som går att variera efter smak.

Ingredienser:

1 shot espresso (ca 30 ml)

1 dl varm mjölk

1 dl mjölkskum

1 tsk strösocker (valfritt)

Toppa med kanel/kardemumma/kakao (valfritt)

Så här gör du:

1. Förbered en shot espresso med din kaffemaskin eller espressomaskin.

2. Värm mjölken i en kastrull eller använd en mjölkskummare för att åstadkomma ett fint och krämigt skum.

3. Häll den varma mjölken i en cappuccinokopp och håll tillbaka skummet med en sked.

4. Häll sedan försiktigt espresson över mjölken, så att den blandas och skapar ett kontrasterande lager.

5. Toppa cappuccinon med ett generöst lager mjölkskum.

Vill du hellre se receptet i videoformat? Följ länken för att se en barista göra en Cappuccino.

Skillnaden mellan cappuccino och latte

Cappuccino och Latte är två populära kaffedrycker med liknande basingredienser men några tydliga skillnader. Cappuccino består av espresso, varm mjölk och rikligt med mjölkskum, medan Latte har mer varm mjölk och mindre mjölkskum. Cappuccino har en intensivare smak och fylligare konsistens, medan latte har en mildare smak och lenare konsistens. Traditionellt serveras cappuccino i mindre koppar som en morgondryck, medan latte serveras i större glas och kan avnjutas när som helst på dagen. Båda dryckerna erbjuder unika smakupplevelser och är väl värda att utforska för kaffeälskare.

Vanliga frågor

Vilken temperatur bör en Cappuccino serveras vid?

En Cappuccino bör serveras vid en temperatur som är varm, men inte brännande het. Den optimala temperaturen för en Cappuccino ligger vanligtvis runt 65-70 grader Celsius.

Vilken typ av espresso används?

En Cappuccino kan tillagas med enkel- eller dubbelportion espresso, beroende på personliga preferenser. En enkelportion espresso, även känd som en "single shot", ger en mildare smakprofil, medan en dubbelportion espresso, eller "double shot", ger en starkare och mer intensiv smak.

Finns det några alternativ för de som inte tål mjölk?

För de som inte tål mjölk eller inte vill dricka mjölk går att att göra mjölkfri variant av Cappuccino. Du kan använda olika typer av växtbaserade mjölkersättningar som sojamjölk, mandelmjölk eller havremjölk för att åstadkomma den krämiga konsistensen och smaken. På så sätt kan du få en Cappuccino med härligt mjölkskum utan att använda traditionell komjölk.

Missa inte heller: