Kaffe Latte - Recept

Vad är en Latte?

Latte är en populär kaffedryck som består av espresso och varm mjölk. Den är känd för sin milda och lena smak samt sitt karakteristiska lager av mjölkskum på toppen. Latte är vanligtvis serverad i en stor mugg och kan vara njutbar både varm och kall.

Recept på Kaffe Latte

Nedan hittar du ett recept för att göra en kaffe latte. Drycken är en av de svårare kaffedryckerna så ibland kan det behövs några försök innan den blir riktigt god!

Ingredienser:

1 shot (30 ml) espresso

1 ½ dl mjölk

1 tsk socker (valfritt)

Kanel eller kakao för att garnera (valfritt)

Så här gör du:

1. Brygg en shot espresso och häll över i en stor kopp.

2. Värm mjölken i en kastrull och vispa eller använd en mjölkskummare för att ånga den tills den blir varm.

3. Häll den varma mjölken över espresson i koppen. Du kan använda en sked för att hålla tillbaka skummet och låta mjölken rinna ner i koppen först, och sedan lägga skummet på toppen.

4. Valfritt: För en sötare latte kan du tillsätta sockret i koppen och röra om tills det löses upp.

5. Valfritt: Strö över lite kanel eller kakao på toppen för att garnera och ge extra smak.

En latte är en av de svårare kaffedryckerna att lyckas med som nybörjare. Ett tips är att kolla in en instruktionsvideo på monteriva för att lyckas med din kaffe latte.

Latte VS Cappuccino

Kaffe Latte och Cappuccino är båda populära kaffedrycker som består av espresso och mjölk, men de skiljer sig åt i proportionerna och texturerna av mjölk och skum. En Latte består vanligtvis av en shot espresso blandad med ångad mjölk och en liten mängd mjölkskum på toppen. Å andra sidan är en Cappuccino uppbyggd av lika delar espresso, ångad mjölk och ett tjockt lager av mjölkskum. Skillnaden ligger i mängden skum och hur väl de olika ingredienserna blandas. Resultatet är att en Latte har en mild och len smak medan en Cappuccino har en starkare och mer koncentrerad smakprofil.

Vanliga frågor

Kan jag göra en Latte utan en espressomaskin?

Ja, det är möjligt att göra en Latte utan en espressomaskin. Du kan använda en mokabryggare för att brygga starkt kaffe som kan fungera som ett substitut för espresso, eller vanligt kaffe som du gör extra stark.

Vilken typ av mjölk fungerar bäst för att göra en Latte?

Vanligtvis används fet mjölk (3% fetthalt) eller speciell Lattemjölk för att göra en Latte, eftersom den ger en rik och krämig konsistens. Du kan dock experimentera med olika typer av mjölk, som mandelmjölk eller havremjölk, beroende på dina personliga preferenser och eventuella kostrestriktioner.

Hur gör man ”latte art”?

Du kan skapa ett mönster i din latte med den varma mjölken genom att hälla mjölk i din espresso långsamt från låg höjd, när koppen börjar bli full höjer du koppen och drar ett snabb streck genom mitten av mönstret för att skapa din latte art. Det kan krävas en del träning så kolla efter instruktionsvideor på Youtube för att lära dig snabbare.

Hur mycket mjölk är det i en latte?

I en en Kaffe latte kan man tänka att det ska vara 4 delar mjölk och 1 del espresso. Av mjölken ska omkring en fjärdedel vara skummad för en len konsistens.

Missa inte heller: