Lussebullar med kesella

Saftiga lussebullar med kesella, vad passar bättre till luciamorgonen? Våra lussebullar med kvarg och saffran är supergoda och lättbakade. Föredrar du lussebullar utan saffran kan du bara byta saffran mot kardemumma.

2h 13 min50 st

Lussebullar med kesella – Recept

Pepparkaka ingredienser:

19 dl vetemjöl

4,5 dl mjölk

4 dl strösocker

250 g kesella (kvarg)

150 g rumstempererat smör

50 jäst

1 g saffran

2 ägg (1 till garnering)

2 tsk salt

Russin till garnering

Så här gör du:

1. Värm 2 ½ dl mjölk fingervarmt (max 37 °) och tillsätt jästen.

2. Lägg i 1 ½ dl socker och 6 dl mjölk. Blanda och arbeta till en smidig deg (5 min i matberedaren eller 10 min för hand brukar räcka). Lägg en kökshandduk över degen och låt den jäsa i 40 min, eller tills den blivit dubbel så stor.

3. Tillsätt 2 dl mjölk (rumsvarm), 13 dl mjöl, kesella, smör, salt, saffran och ägg i degen. Arbeta degen för hand i 15 min eller 10 min i matberedaren.

4. Täck degen med kökshandduk igen och låt den jäsa i ungefär 30 min.

5. Baka ut degen och dela upp den i mindre delar. Varje del rullar du till avlånga rullar som du sedan formar lussebullar av. Snurra ändarna mot mitten för att forma lussebullarna.

6. Låt lussebullarna jäsa under kökshandduk i ytterligare 30 min.

7. När bullarna jäst klart penslar du dem med ägg och garnerar med russin.

8. Grädda dina lussebullar i mitten av ugnen i ca 8 min. Plocka ut dem och låt dem svalna på ett galler.

Missa inte heller: