Kaffe Lungo - Recept

Vad är Kaffe Lungo?

Kaffe Lungo är en populär kaffedryck som har sina rötter i den italienska espressokulturen. Namnet "Lungo" kommer från det italienska ordet för "lång", vilket beskriver bryggmetoden som används för att skapa denna kaffevariant.

Recept på Kaffe Lungo

Här är receptet och alla ingredienser för att lyckas med en riktigt god kaffedryck.

Ingredienser:

Nymalt kaffe (Gärna mörkrostat med medelhög malningsgrad)

Vatten

En espressomaskin eller kaffebryggare med långsam inställning

Så här gör du:

1. Fyll vattenbehållaren i din espressomaskin eller kaffebryggare med lite mer vatten än vad som normalt används för en espresso. Generellt sett används ca 60-70 ml vatten för en Lungo men mängden kan variera.

2. Mal kaffebönor till medelhög malningsgrad. Använder du en espressomaskin kan du mäta upp mmängde kaffe i en dubbel espressokopp.

3. Placera det malda kaffet i ditt portafilter eller i filterkorgen på din kaffebryggare. Jämna till ytan och se till att kaffet är jämnt fördelat.

4. Starta bryggprocessen. Vattnet ska rinna genom kaffet med en något längre bryggtid än för en vanlig espresso, för att uppnå den karakteristiska lungosmaken.

5. Häll upp din nybryggda Lungo i en kopp eller ett glas. Servera gärna med en liten skvätt varm mjölk om så önskas, men traditionellt sett dricks en Lungo vanligtvis svart.

Lungo VS espresso

Till skillnad från en vanlig espresso, som bryggs med en liten mängd vatten och producerar en koncentrerad smak, bryggs en Lungo med mer vatten för att skapa en längre och mildare kopp kaffe. Detta gör att den typiska lungon har en mindre intensiv smakprofil än espresson, men ändå behåller den sin karaktäristiska styrka och arom.

Vill du se hur en riktigt barista tillreder en Kaffe Lungo kan du göra det hos monteriva.se

Vanliga frågor

Vad är Kaffe Lungo?

Kaffe Lungo har sitt ursprung i Italien och namnet "lungo" betyder "lång" på italienska, vilket hänvisar till den längre bryggningstiden och större mängden vatten jämfört med en traditionell espresso. Denna bryggmetod utvecklades som en variant av espresso för dem som föredrog en mindre koncentrerad, men fortfarande rik smak. Lungo blev populär tack vare den italienska kaffekulturen och espressomaskinens framväxt under 1900-talet.

Vilka bönor och malningsgrad rekommenderas?

Espressobönor brukar rekommenderas, eftersom de ger en rik och intensiv smak (gärna fairtrade). Malningsgraden bör vara fin, liknande den som används för espresso, men något mindre fin för att tillåta den längre bryggningstiden utan överextraktion. Varje kaffemaskin kan dock variera, så det är bäst att experimentera lite för att hitta den perfekta malningsgraden.

Hur skiljer sig Lungo Kaffe från en vanlig espresso eller Americano?

Medan en espresso bryggs genom att pressa en liten mängd vatten genom kaffepulver under högt tryck, använder en lungo mer vatten, vilket ger en större volym men mindre koncentrerad dryck. Å andra sidan är en Americano en espresso som späds ut med varmt vatten efter bryggning. Detta ger Americano dess lättare smakprofil jämfört med Lungo, som behåller en del av espressons intensitet.

Hur brygger man bäst ett Lungo Kaffe?

Starta med kvalitativa espressobönor och se till att din kaffemaskin är ordentligt uppvärmd. Använd mellan 18-20 gram kaffepulver och pressa genom cirka 60-120 ml vatten beroende på önskad styrka och volym. Bryggningstiden bör vara längre än för en espresso, oftast mellan 30 till 50 sekunder. Justera efter smak.

Innehåller Lungo like mycket koffein som en espresso

Generellt sett kan en Lungo ha en något lägre koffeinkoncentration per milliliter jämfört med en espresso, eftersom mer vatten har använts. Men eftersom en Lungo har en större total volym än en espresso, kan den totala mängden koffein i en Lungo vara jämförbar med, eller ibland till och med högre än, en espresso. Dock beror den exakta mängden koffein på bönorna som används och bryggmetoden.

Missa inte heller: