Kaffe Lungo - Recept

Vad är Kaffe Lungo?

Kaffe Lungo är en populär kaffedryck som har sina rötter i den italienska espressokulturen. Namnet "Lungo" kommer från det italienska ordet för "lång", vilket beskriver bryggmetoden som används för att skapa denna kaffevariant.

Recept på Kaffe Lungo

Här följer ett recept för att göra en läcker Kaffe Lungo. Vill du se en video på hur du gör en Kaffe Lungo hittar du det på monteriva.se.

Ingredienser:

Färskt kaffe (rekommenderat är en mörkrostat blandning med medelhög malningsgrad)

Vatten

En espressomaskin eller kaffebryggare som kan brygga en längre kopp kaffe

En kaffekopp eller glas att servera kaffet i, förslagsvis i ett Lungo Set från Nespresso.

Så här gör du:

1. Fyll vattenbehållaren i din espressomaskin eller kaffebryggare med den mängd vatten som behövs för att brygga en Lungo. Det exakta förhållandet kan variera beroende på din maskin, men generellt sett används ca 60-70 ml vatten för en Lungo.

2. Mal ditt färska kaffe till en medelhög malningsgrad. Om du använder en espressomaskin kan du använda en enkel eller dubbel espressokopp för att mäta upp den mängd kaffe du behöver. För en Lungo rekommenderas vanligtvis en dubbel espressomängd.

3. Placera kaffepulvret i din espressomaskins portafilter eller i filterkorgen på din kaffebryggare. Jämna till ytan och se till att kaffet är jämnt fördelat.

4. Starta bryggprocessen enligt instruktionerna för din maskin. Vattnet ska rinna genom kaffet med en något längre bryggtid än för en vanlig espresso, för att uppnå den karakteristiska lungosmaken.

5. När bryggningen är klar, häll upp din nybryggda Lungo i en kopp eller ett glas. Servera gärna med en liten skvätt varm mjölk om så önskas, men traditionellt sett dricks en Lungo vanligtvis svart.

6. Nu är du redo att njuta av din smakrika Kaffe Lungo. Koppen kaffe ger dig en mild och behaglig smakupplevelse som passar perfekt att avnjuta när som helst på dagen.

Lungo VS espresso

Till skillnad från en vanlig espresso, som bryggs med en liten mängd vatten och producerar en koncentrerad smak, bryggs en Lungo med mer vatten för att skapa en längre och mildare kopp kaffe. Detta gör att den typiska lungon har en mindre intensiv smakprofil än espresson, men ändå behåller den sin karaktäristiska styrka och arom.

Vanliga frågor

Vad är ursprunget för Lungo Kaffe?

Kaffe Lungo har sitt ursprung i Italien och namnet "lungo" betyder "lång" på italienska, vilket hänvisar till den längre bryggningstiden och större mängden vatten jämfört med en traditionell espresso. Denna bryggmetod utvecklades som en variant av espresso för dem som föredrog en mindre koncentrerad, men fortfarande rik smak. Lungo blev populär tack vare den italienska kaffekulturen och espressomaskinens framväxt under 1900-talet.

Vilka bönor och malningsgrad rekommenderas?

Espressobönor brukar rekommenderas, eftersom de ger en rik och intensiv smak. Malningsgraden bör vara fin, liknande den som används för espresso, men något mindre fin för att tillåta den längre bryggningstiden utan överextraktion. Varje kaffemaskin kan dock variera, så det är bäst att experimentera lite för att hitta den perfekta malningsgraden.

Hur skiljer sig Lungo Kaffe från en vanlig espresso eller Americano?

Medan en espresso bryggs genom att pressa en liten mängd vatten genom kaffepulver under högt tryck, använder en lungo mer vatten, vilket ger en större volym men mindre koncentrerad dryck. Å andra sidan är en Americano en espresso som späds ut med varmt vatten efter bryggning. Detta ger Americano dess lättare smakprofil jämfört med Lungo, som behåller en del av espressons intensitet.

Hur brygger man bäst ett Lungo Kaffe?

Starta med kvalitativa espressobönor och se till att din kaffemaskin är ordentligt uppvärmd. Använd mellan 18-20 gram kaffepulver och pressa genom cirka 60-120 ml vatten beroende på önskad styrka och volym. Bryggningstiden bör vara längre än för en espresso, oftast mellan 30 till 50 sekunder. Justera efter smak.

Är Lungo lika starkt som en vanlig espresso när det gäller koffeininnehåll?

Generellt sett kan en Lungo ha en något lägre koffeinkoncentration per milliliter jämfört med en espresso, eftersom mer vatten har använts. Men eftersom en Lungo har en större total volym än en espresso, kan den totala mängden koffein i en Lungo vara jämförbar med, eller ibland till och med högre än, en espresso. Dock beror den exakta mängden koffein på bönorna som används och bryggmetoden.

Vilka är de bästa tillbehören att servera till?

Liksom andra kaffedrycker, kan en Lungo Kaffe avnjutas på egen hand eller med olika tillbehör. Populära val inkluderar små bakverk som croissanter, biscotti eller madeleines. För dem som föredrar en sötare smak kan en liten bit choklad eller en sked socker vara ett bra tillägg. För de som önskar en krämigare konsistens kan en skvätt mjölk eller grädde tillsättas direkt i kaffet.