Skip to content

Lemon curd

26 mars, 2010

Lemon curd är för mig en sån där riktigt engelsk smak som är väl sammanlänkad med perioden jag var bosatt i landet för några år sedan. På den tiden åt jag det mesta, inklusive ägg som det alltsomoftast är i lemon curd. Köpta sorter har det jämt, med undantag av ett enda märke jag stött på: Ica Selections Lemon curd, men också alla laga-själv-recept jag tittat på har haft ägg som ingrediens. Och det vill jag ju inte ha.

Så det har inte blivit någon lemon curd – köpt eller hemmagjord – för mig på över 5 år. Men så kommer min ängel till vän, den kulinariskt begåvade Barbabok (som vid sidan av sin bokblogg borde ha en matblogg) och säger att hon hittat recept på vegansk lemon curd! Skutt-lycklig blev jag och sprang genast hem till köket. Och nu har jag lemon curd! Receptet är lånat härifrån.

Till ca 2 dl färdig lemon curd

 • 1/4 cup = 0,6 dl kallt vatten
 • 1/2 cup = 1,2 dl socker
 • 3 msk majsstärkelse/Maizena
 • en nypa salt
 • 1/4 cup = 0,6 dl färskpressad citronsaft
 • 2 tsk finrivet skal från ekologisk citron

Så här gör du:

Blanda vatten, socker, Maizena och salt i en kastrull och vispa tills ingredienserna löst upp sig i vattnet. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt småsjuda under fortsatt omrörning. Fortsätt sjuda och rör medan vätskan börjar tjockna till. Fortsätt röra och låt sjuda ytterligare en minut innan du tar kastrullen från värmen.

Häll över blandningen i en icke-metallisk skål och tillsätt citronsaft och -skal. Rör samman noga och ställ sedan att svalna i rumstemperatur. Klarar sig i burk med tättlutande lock flera dagar i kyl. Rör runt igen innan servering.

Mina reflexioner: Blir den färdiga curden för tunn eller rinnig går det bra att värma upp den igen under omrörning. Värm på tills önskad konsistens är uppnådd och låt sedan svalna igen innan du ställer i kylen.

Kosta på dig ekologiska citrusfrukter när du ska använda skalet i mat. De besprutas rikligt och även om du kan skölja frukten noga blir det ännu effektivare om du undviker giftet från början. Då slipper det ju även hamna i vasken och senare naturen.

Jag har planer för vidare användning av min lemon curd. Blir det något över efter det har jag en ursäkt att baka scones också i helgen.

Advertisements
4 kommentarer leave one →
 1. Evelina permalink
  24 september, 2015 23:30

  Finfin citronkräm blev det! Super gott och lyxigt :)

Trackbacks

 1. Key lime cupcakes « flickan & kakorna
 2. Trippelcitron cupcakes | Baked by Becca
 3. 9: Sea buckthorn & Vanilla | flickan & kakorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: