Flat White - Recept

Vad är Flat White?

Flat White Kaffe är en populär kaffedryck som har sitt ursprung i Australien och Nya Zeeland. Den är känd för sin krämiga textur och balanserade smak. Kaffe Flat White består av en dubbel espresso som toppas med ett lager mjölkskum som har en silkeslen konsistens.

Recept på Flat White Kaffe

En Flat White Kaffe är enkelt att göra hemma och du behöver bara 2 ingredienser, espresso och mjölk. Det viktiga är att man använda ingredienserna på rätt sätt.

Ingredienser:

2 shots espresso

150 ml fet mjölk

Mjölkskum (till topping)

Så här gör du:

1. Förbered din espresso genom att brygga två shots av starkt kaffe. Du kan använda en espressomaskin eller en Moka-kanna för att göra din espresso.

2. Värm mjölken i en kastrull eller med hjälp av en ångstång på espressomaskinen. Mjölken ska värmas tills den når en temperatur på cirka 65-70 grader Celsius. Det är viktigt att inte överhetta mjölken, då det kan påverka smaken.

3. Häll den varma mjölken i en tillbringare och placera ångstången i mjölken. Skapa ett jämnt och silkeslent skum genom att hålla ångstången något snett och låta luftbubblorna formas under ytan.

4. När du har fått tillräckligt med mjölkskum, häll försiktigt mjölken över espresson i en förvärmd kopp. Håll tillbaka mjölkskummet med en sked för att förhindra att det rinner ut i koppen för tidigt.

Så lyckas du med en Flat White

För att lyckas med en riktigt god flat Flat White krävs det att man använder rätt proportioner av mjölk och espresso, dessutom måste man se till att mjölken får rätt konsistens. På monteriva.se kan du se hur en barista gör en Flat White Kaffe.

Vanliga frågor

Skillnaden mellan en Flat White och en Cappuccino?

En Flat White och en Cappuccino skiljer sig åt i proportionerna av espresso, mjölk och mjölkskum. En Flat White har vanligtvis en dubbel shot espresso och mindre mjölkskum jämfört med en Cappuccino. Det resulterar i en mer intensiv espresso-smak och en silkeslen textur.

Vilken typ av mjölk ska man använda?

Vanligtvis används riktigt fet mjölk när man tillagar en Flat White. Den feta mjölken ger en krämig och fyllig konsistens samt bidrar till den mjuka och lena smaken som kännetecknar en Flat White. Att använda fet mjölk är rekommenderat för de flesta kaffedrycker, däribland kaffe latte och cappuccino.

Hur skiljer sig en Flat White mot andra mjölkbaserade kaffedrycker?

I en Flat White Kaffe strävar man efter att åstadkomma en krämig och silkeslen textur på mjölken. Mjölken är ångad för att skapa små och fina bubblor, vilket ger en mjuk och samtidigt kompakt konsistens. Detta skapar en fin balans mellan mjölken och espresson, där mjölken bidrar med en rik och krämig munkänsla utan att dominera smaken eller känslan av espresso. Det är denna unika konsistens som gör Flat White till en speciell kaffedryck att njuta av.