Semlemuffins

Det finns olika sorters semlor i olika fyllningar och former. Här presenterar vi en ny semla 2018 – nämligen semlemuffins eller cupecake semlor som de ibland kallas. Använd vårt semlemuffins recept och njut av supergoda cupcake semlor sedan!

30 min12 semlemuffins

Semlemuffins – Recept

Ingredienser:

5 dl vetemjöl

3 dl mjölk

3 ägg

2,5 dl socker

150 g smör

140 g mandelmassa

1 msk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 msk kardemumma

1 krm salt

Fyllning:

8 dl vispgrädde

300 g mandelmassa

Lite strösocker och vaniljsocker

Florsocker att garnera med

Så här gör du

1. Sätt ugnen på 200°C.

2. Vispa ägg och socker poröst.

3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och riv i mandelmassan.

4. Smält smöret och blanda sedan med mjölken.

5. Vänd ner mjölkblandningen och de torra ingredienserna i äggvispen. Tillsätt de torra ingredienserna.

6. Fyll muffinsformar med ¾ smet.

7. Grädda i ugnen i 20-25 minuter.

8. Ta ur dina semlemuffins och låt svalna.

Fyllning:

1. Vispa grädde tillsammans med lite socker och vaniljsocker, ca 2/3 dl till varje semlemuffin.

2. Häll fyllningen i en spritspåse.

3. Dela varje muffins, så varje muffins får ett lock. Ta sedan en sked och gröp ur lite av muffinsen. Lägg det i en skål tillsammans med mandelmassan. Tillsätt en klick grädde och blanda till en jämn kräm.

4. Fyll varje semlemuffins med lite fyllning och spritsa grädde ovanpå. Lägg på locken och pudra med florsocker.

Serveras bäst tillsammans med ett av våra goda kafferecept:

Kaffe Lungo

Kaffe lungo, som betyder "lång kaffe" på italienska, är en kaffedryck som framställs genom att låta mer vatten passera genom espressokaffet jämfört med en vanlig espresso. Detta resulterar i en större volym och en något mildare smak än en traditionell espresso. Många anser att lungo är ett mellanting mellan en espresso och en americano.

Flat White

Flat White är en populär kaffedryck som har sitt ursprung i Australien och Nya Zeeland. Den består av en stark shot espresso blandad med ångad mjölk som ger en krämig och slät konsistens, men med mindre skum jämfört med en traditionell cappuccino. Denna balans mellan kaffe och mjölk gör flat white till ett perfekt val för dem som föredrar en rik men ändå mjuk kaffeupplevelse.

Kaffe Americano

Kaffe Americano är en kaffedryck som skapas genom att tillsätta hett vatten till en shot espresso, vilket ger en smak som liknar en traditionell svartbryggd kaffe men med espressons distinkta karaktär. Namnet "Americano" sägs härstamma från amerikanska soldater under Andra världskriget, som spädde ut sin espresso med vatten för att likna det kaffe de var vana vid hemifrån. Denna dryck kombinerar styrkan hos en espresso med milt kroppen av ett bryggt kaffe.

Cappuccino

Cappuccino är en älskad kaffedryck som kombinerar espressos intensiva rikedom med ångad mjölk och toppas med ett tjockt skumskikt. Dess namn inspirerades av färgen på kapucinermunkarnas dräkter i Italien, vilket antyder dess karaktäristiska mjölkchokladnyans. Denna välbalanserade dryck erbjuder en harmonisk blandning av starkt kaffe och mjuk mjölk, vilket gör den till en morgonfavorit för många över hela världen.

Kaffe Latte

Kaffe Latte, ofta kallad bara "latte", är en smidig kaffedryck som huvudsakligen består av ångad mjölk och en shot espresso, vilket resulterar i en mildare kaffesmak. Toppad med ett tunt lager skum, är latten idealisk för dem som njuter av mjölkens sötma tillsammans med kaffets böljande djup. Dess namn, "latte", kommer från det italienska ordet för mjölk, vilket understryker dess krämiga kärna.