5 dl vetemjöl
Det finns olika sorters semlor i olika fyllningar och former. Här presenterar vi en ny semla 2018 – nämligen semlemuffins eller cupecake semlor som de ibland kallas. Använd vårt semlemuffins recept och njut av supergoda cupcake semlor sedan!
30 min12 semlemuffins
5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
3 ägg
2,5 dl socker
150 g smör
140 g mandelmassa
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 msk kardemumma
1 krm salt
8 dl vispgrädde
300 g mandelmassa
Lite strösocker och vaniljsocker
Florsocker att garnera med
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och riv i mandelmassan.
4. Smält smöret och blanda sedan med mjölken.
5. Vänd ner mjölkblandningen och de torra ingredienserna i äggvispen. Tillsätt de torra ingredienserna.
6. Fyll muffinsformar med ¾ smet.
7. Grädda i ugnen i 20-25 minuter.
8. Ta ur dina semlemuffins och låt svalna.
1. Vispa grädde tillsammans med lite socker och vaniljsocker, ca 2/3 dl till varje semlemuffin.
2. Häll fyllningen i en spritspåse.
3. Dela varje muffins, så varje muffins får ett lock. Ta sedan en sked och gröp ur lite av muffinsen. Lägg det i en skål tillsammans med mandelmassan. Tillsätt en klick grädde och blanda till en jämn kräm.
4. Fyll varje semlemuffins med lite fyllning och spritsa grädde ovanpå. Lägg på locken och pudra med florsocker.
Till semlor är det vanligt att man dricker mjölk eller äter semlan i en skål med uppvärmd möjlk. Det sättet att äta semla på kallas för hetvägg.