3 dl grädde
Vad är väl somrigare än att duka upp med en klassisk gräddtårta med jordgubbar på sommarkalaset. Dessutom älskar ju alla jordgubbstårta, stora som små. Vårt recept på gräddtårta med jordgubbar är inte alls svårt att göra! Vill du göra det ännu enklare för dig, kan du såklart köpa en färdig tårtbotten till din jordgubbstårta.
50 min8 portioner
3 dl grädde
2 dl vaniljkräm
1 dl sockerlag
½ dl jordgubbssylt
2 msk jordgubbssaft
20 g jordgubbar
4 ägg
1 dl mjöl
1 dl socker
1. Sätt ugnen på 180°C.
2. Vispa ägg och socker i 10-15 min, tills det blir poröst.
3. Tillsätt mjöl och blanda försiktigt.
4. Häll smeten i en form som är ca 26 centimeter i diameter med löstagbar kant.
5. Baka ugnen i ca 17 minuter.
6. Låt tårtbotten svalna innan du delar den i tre delar som är lika stora.
1. Rör vaniljkrämen tills den blir slät. Därefter vispar du grädden.
2. Blanda jordgubbssaften och sockerlagen.
3. Pensla sockerlag på nedre botten.
4. Stryk på en klick grädde och jordgubbssylt.
5. Lägg på mittendelen av tårtbotten och pensla med sockerlag.
6. Blanda hälften av den vispade grädden med vaniljkrämen. Lägg sedan en stor klick på tårtbottnen och stryk jämnt över hela botten.
7. Lägg på den sista bottendelen och pensla även den med sockerlag.
8. Stryk resten av gräddkrämen över tårtan. Hela tårtan ska täckas.
9. Ta sista halvan av grädden, tillsätt i en spritspåse och spritsa tårtan på toppen och på sidorna.
10. Dekorera med jordgubbar.
Till jordgubbstårta serveras nästan alltid helt vanligt bryggkaffe och barnen får saft. Det är en bra kombination och det beska kaffet passar utmärkt med den krämiga grädden och de söta jordgubbarna.