Skip to content

Glass i stora lass

24 oktober, 2013
tags: ,
by

Cookiedough-glass

Glass går att göra hur god som helst utan att man behöver använda ägg och mjölkprodukter. På svenska marknaden finns också ett antal goda alternativ som säljs i de flesta dagligvarubutiker, men smakerna som finns att välja på är tämligen begränsade. Jag har protesterat mot detta på mitt vis, genom att tillsätta diverse godsaker till bassmakerna i min flickan & Jerry’s-glass (med pepparkaksdeg!) och en Faked Alaska (med veganska marshmallows!). Djurens rätt protesterar genom att ge ut en hel bok med 70 grundläggande så väl som avancerade recept på vegansk glass.

Vetegräsglass

Boken heter Glass åt alla och är skapad i samarbete med fem bloggare och en fotograf. Jag fick frågan om jag var intresserad av att recensera den, och naturligtvis var jag det. Det är ärligt talat sällan jag tackar nej till glass, och eftersom jag sedan tidigare var bekant med de olika bloggarna var jag naturligtvis extra nyfiken, då jag sett vad de kan åstadkomma. Jag valde därför också att testa ett recept av dem var. Bland Fredrik Åslunds recept testade jag kakdegsglassen på översta fotot, och av Johan Lundgrens valde jag vetegräsglassen fotad ovan (vilken också var vad som inspirerade idén till min vetegräslatte förra veckan).

Äpple-kanel-glass

Bland Rasmus Klockljungs många spännande recept valde jag ett säsongslämpligt recept med äpple och kanel (ovan), av Sofia Dahlén en limeglass gjord på kokosmjölk (nedan) och av Karolina Tegelaar ett recept på klassisk chokladglass (nederst).

Alla recepten jag testade var fantastiskt goda (cookie dough-bitarna i chokladglassen överst kom jag inte riktigt överens med. Glassen i sig var dock smarrig). Var bloggare har i boken sin distinkta stil inklusive ingrediensval. De följer inte alltid de råd och tips som ges i inledningen till boken, men det gjorde bara hela glassmakarprocessen desto mer lärorik. I boken finns allt från snabba varianter baserade på vispgädde-mjölk-florsocker-basen till mer avancerade och tidskrävande med upphettning och kylning, och därtill helt andra som Sofias kokosmjölksbaserade dark horse. Smakerna varierar från grund/bas (choklad, vanilj), till gourmetglasser, sorbeter och sherbets (basilika, champagne, mango), experimentella och äventyrliga (vetegräs, rostad paprika, ärtor) och riktiga gottegrisglassar (delicaobollsglass, brownie crumble, mandelmassa). Då har jag inte ens nämnt spännande smaker som citronmarängpaj, smörkola med salt pecan, nypon med nyponrippel, violstracciatella, lavendel, jordnötssmör eller tillbehörsrecepten på våfflor, glassåser, diverse bakverk och pannkakor.

Limeglass

Den här lilla guldklimpen till bok innehåller massor av spännande recept och inspiration. Själva utförandet är liite spartanskt trots fina foton av Linus Hallsénius, och jag har debatterat huruvida jag ska recensera den som en organisationspublikation eller en kok/receptbok ute på marknaden. Som det senare skulle den kunna göras mer extravagant, med fler foton på de läckra glassarna och lite mer påkostad allmänt, men så är jag kokboksnörd i tungviktarklassen och det finns ju för all del redan en Lomelino. Dock inte i ägg- och mjölkproduktsfri version och det är precis det som är det fantastiska med Glass åt alla och gör den till helt enastående. Den ambition som finns bakom boken med att visa på att det finns ”oändliga möjligheter inom det veganska glassområdet” lyckas den med, med råge. En bonus är också att man inte måste ha glassmaskin, utan att instruktioner och tips ges även för den utan. Jag valde dock att låna en maskin eftersom jag trots allt upplevde det som enklare, och frågan är nu om jag inte måste skaffa en egen. En annan sak den här boken lyckas med är nämligen att inspirera till eget glassexperimenterande och jag har redan en liten lista på recept som saknas i boken. Ännu ett poäng således till bokens avsikt att visa på oändliga glassmöjligheter.

IMG_20131004_1913181

En liten bok med stor potential således. Jag delar skaparnas förhoppning om att den ska inspirera många till både mer glass, fler recept och böcker, fler smaker hos glasstillverkarna och givetvis lite veganska glasscaféer här och där.

Inköpsställen och annat hittas bland annat på bokens facebooksida.

Tack till Djurens rätt och bloggarna för rec.ex.

Advertisements
4 kommentarer leave one →
  1. 24 oktober, 2013 10:53

    Vilka smarriga glassar :)

  2. 24 oktober, 2013 12:05

    Du är för söt du Cecilia! Härligt med nya inlägg på bloggen!

    • 27 oktober, 2013 08:48

      Men dina böcker ÄR ju bäst. Ser mycket fram emot nästa (jag hoppas det kommer fler)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: