Skip to content

Bakbok: Sweet Vegan

30 augusti, 2012
by

Emily Mainquists bakbok Sweet Vegan har en titel som är förvillande lik den för Hannah Kaminskys klassiker My Sweet Vegan. Den förra verkar också finnas i åtminstone ett par utgåvor, eller åtminstone med olika omslag, något som ibland görs för utgivning på olika marknader, ibland för att man gjort en ny upplaga av boken och vill markera skillnaden. Den version jag har, som är en soft cover, kom först, och den andra som är inbunden kom ett halvår senare, på samma förlag. Udda.

Det finns fler märkliga saker med den här boken, så som t ex åtminstone ett par av recepten. Jag har inte hunnit baka igenom samtliga recept, men kanelbullereceptet jag skrev om häromdagen var det verkligen lite för mycket förvirring kring. Utöver detta har jag testat laga Mainquists vaniljmuffins från samma bok, med ett resultat jag varit mycket nöjd med. Jag måste bakat det minst en handfull gånger vid det här laget och utsatt det för diverse experiment, vilka det överlevt utan större protester. Vad jag har noterat med receptet är att antalsangivelsen inte stämmer. Receptet hävdar att man ska få ut 12-15 cupcakes när jag får 24. Det kan knappast bara vara fråga om vad som är normalstora muffinsformar.

Jag har testat ytterligare ett recept för recensionens skull, ett som ännu inte bloggats. Det var bokens kanelmuffins med tranbär, som blev fantastiskt goda, och inte ett enda frågetecken kring recept. Värda att vänta på! (Kommer snart.)

Emellertid har jag friskt bytt ingredienser när jag testat recept ur Sweet Vegan, och frågan är i vilken mån man då faktiskt kan påstå sig ha testat recepten så som de är tänkta. Jag instämmer i denna fråga, men vidhåller att diskrepanser i antalsangivelser och oklarheter i recept/instruktioner (läs mer här) inte påverkar detta nämnvärt. Däremot tycker jag att ingrediensbytena funkat lätt. Mainquist gillar nämligen att använda evaporated cane juice, som ska vara ett nyttigare alternativ till vitt socker. Denna ingrediens är inte helt lätt att få tag på där jag bor så jag har konsekvent bytt mot samma mängd vitt socker, vilket funkat bra hittills.

Med ovannämnda invändningar (som huvudsakligen gäller ett av de testade recepten) ur vägen vill jag påpeka att Sweet Vegan samtidigt är en visuellt tjusig bok, med spännande, kreativa och delvis annorlunda recept, vilket var vad som fick mig att köpa den när jag sprang på den i en bokhandel i England för ett par år sedan. Den innehåller djurvänliga recept på tårtor, muffins, pajer, småkakor och sötare frukostalternativ mm. Det är snyggt bakat och vackert fotat, och dessutom med en del glutenfritt och raw, samtidigt som det är veganskt. Precis som jag gillar.

Advertisements
4 kommentarer leave one →
 1. 3 september, 2012 17:16

  HejHej! Vet du/har du tips på någon liknande bok på svenska? Jag är lite för lat för att omvandla recepten. I övrigt lät det som en riktigt bra blandning av bakverk mm i denna bok. Kanske ändå värt att testa?

  • 4 september, 2012 10:14

   Jag omvandlar inte ens recepten utan använder amerikanska cup-mått som jag köpt på Åhlens. Funkar fint och så har man mycket fler recept att välja på, eftersom det tyvärr inte finns jättemycket på svenska, åtminstone i bokform så här långt. Det FINNS naturligtvis att hitta, men jag har ingen klockren motsvarighet att tipsa om. Det kan vara värt att ta en titt på Karolina Tegelaars bakboksserie som hon ger ut i egen regi. Den ska vara mjölk- och äggfri om jag inte missuppfattat helt. Jag har dem inte själv så jag har inte testat något av recepten, men det är nog det närmaste jag kan komma på om du vill ha svenska mått (för det bör det vara).

   • 5 september, 2012 21:12

    Haha vad dum jag känner mig! Klart man bara tar deras mått också. Typiskt osmart av mig… Ja hennes böcker har jag sett, de står på önskelistan i jul :) Men som sagt finns det ju massor mer på engelska, så sätter nog upp ett par cups på listan till tomten också..

    • 6 september, 2012 10:35

     Jag översatte också måtten från början, innan jag hittade utländska mått att köpa, och sedan översatte jag dem länge på bloggen också för läsarnas skull, men jag gör det inte som standard längre eftersom jag själv bakar dem ‘oöversatta’ och jag då inte kan svara för översättningen så att säga. Ibland skiljer det bara lite (bakning kan vara precist ibland), eller så har man räknat fel av misstag så jag tycker det är bättre att ange det jag faktiskt bakat själv, även om jag inte på något sätt vägrar översätta eller så :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: