Skip to content

Terre à Terre: ny favorit

11 september, 2011

Jag misstänker att ni är lite trötta på Brightonmat vid det här laget, men jag tänker att någon, någon gång kanske har nytta av en liten matguide till stan. Eller början till en vegomatguide till stan, för det finns massor mer. Det fina med Brighton är inte egentligen att det finns massvis av veg*ska restauranger och fik – även om sådana älskas också – utan att du kan äta nästan var som helst och ändå hitta flera alternativ på menyn. Som det ska va, helt enkelt.

Jag skrev tidigare i veckan om Food For Friends, en restaurang som länge varit en favorit. Jag nämnde då också att den i år fått sig en seriös utmanare. Detta i form av en restaurang som på intet sätt är ny, tvärtom, Terre à Terre har funnits sedan 1993. Inte heller är den ny för mig, men liksom Moshi Moshi var det närmare 10 år sedan jag var här sist. Tiden som passerat däremellan beror dels på att de just när vi velat besöka haft stängt för renovering/expandering, men framför allt på att – till skillnad från Moshi Moshi – så var jag inte speciellt imponerad av mitt första besök.

Vad jag åt då minns jag bara vagt. Det kan ha varit något slags rotfruktsgrej, vilket jag generellt gillar, men det var sött och väldigt kryddigt. Mitt matminne är ett av dammig och påträngande kanel, kardemumma och liknande. Inget illasmakande, bara inget som imponerade i relation till hur dyr maten var. Sedan dess har mycket hänt: både med Terre à Terre och mig, som då inte var veg, även om jag åt vegetariskt.

Imponerad blev jag däremot den här gången, trots att jag fått förhandstips. En riktigt god måltid, som dessutom gav en bra känsla för vad Terre à Terre kan prestera som helhet.

Jag hade siktet inställt på efterrätt – mer om den senare – och vi gick därför direkt på huvudrättssektionen, från vilken vi valde veganversionen av Terre à Tapas att dela på. I den ingick Mai Fun Salad och wasabicashews (fotot överst), sallad med basilika, oliver och rökta tomater, Deep Fried Fat Parmesan Green Olives, Uttapam och Spice Dust Lavash Tanoor – eller snarare (vo) till dessa, vilka tyvärr inte står riktigt utsatta på menyn. En miss, men vi fick en grundlig genomgång på plats åtminstone.

Vad vi än fick exakt så var det galet gott, och jag kan inte ens välja vad som var godast. Genialiskt med tapas så; man får bara ett litet smakprov av var, så att man inte hinner bli mätt på smaken innan man skyndar vidare till nästa spännande rätt.

Lagom mätta blev vi också, vilket var tur, för jag hade hört att det skulle finnas en veganvariant på något jag läst om, men själv aldrig smakat; nämligen churros, eller här Rain Vodka Cherry Chocolate Churros. Kul att äntligen få smaka, och med vodkainlagda körbär, mörk doppchoklad och sockrade pinnar som smakade som munkar (som jag inte ätit sen jag var typ 14), så var det här ju allt annat än äckligt. För att underdriva lite.

Mer om Brighton här.

Advertisements
10 kommentarer leave one →
 1. 11 september, 2011 14:09

  Vilken pärla! Måste ta mig i kragen och besöka Brighton snart :)

  • 12 september, 2011 12:04

   Ja, det tycker jag :) Sommar bäst, men då är det också allmän invasion på helgerna, så färre weekenders på höst/vinter.

 2. 11 september, 2011 16:56

  Låter toppen! *drömmer mig bort till brighton*

 3. 11 september, 2011 21:03

  Nej. Vi är inte trötta på det, tycker att det är spännande och intressant att få läsa om andras reseupplevelser likaväl som deras matupplevelser. Nästan som att man själv får en liten extraresa på köpet:)

  • 12 september, 2011 12:05

   Vad bra att ni tycker det. Jag gillar själv också folks reseinlägg, dessutom perfekt om man själv tänkt besöka resmålet nån gång.

 4. 26 september, 2011 11:51

  Churros är väl alltid veganska? I alla fall de gånger jag frågat (på marknader och liknande).

  • 26 september, 2011 18:42

   Det verkar variera. När jag först hörde talas om dem en gång i tiden kollade jag lite recept och fann då bara med ägg, men jag tror åandrasidan inte att jag letade mig blind efter äggfria heller. Som du nog såg var det här första gången jag åt churros, så jag vågar inte svara på vilket som är vanligast, men har du frågat och fått svar att de varit veganska bör det ju stämma.

Trackbacks

 1. Wasabirostade cashewnötter « flickan & kakorna
 2. Gourmettips: Terre à Terre Cookbook « flickan & kakorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: