Skip to content

Krusbärssaft och sommarlängtan

25 februari, 2010
by

Med decimetern snö utanför fönstret känns sommaren fortfarande långt borta. Men med hemodlade solmogna vinkrusbär, färskfrysta och undangömda till en grå dag när de som bäst behövs kan man även i februari framkalla lite sommarkänsla. Det är sällan jag dricker saft annars men det här blev sagolikt gott.

Det här är en väldigt enkel variant på i princip bara bär och socker. Och lite vatten. Den har därför inte jättelång hållbarhet, utan frys hellre in om det blir mer än du har behov för på ungefär en vecka. Som du ser har vi röda krusbär: vinkrusbär eller biva, tror jag de kallas och är en korsning mellan svarta vinbär och krusbär, men receptet bör funka lika bra med vanliga gröna krusbär. Öka ev på sockermängden en 50 g eller så.

Krusbärssaft

 • 500 g krusbär, färska eller frysta tinade
 • 2½ dl vatten
 • drygt 200 g socker per halvliter saft

Lägg bär och vatten i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt småkoka i 20 minuter. Häll genom en sil i ett litermått eller liknande och pressa bären så att all vätska rinner igenom. Läs av volymen saft och mät upp rätt mängd socker. Ta i överkant om du föredrar lite sötare saft. Häll tillbaka saften i grytan och rör ner sockret. Koka ytterligare ca 10 minuter och skumma av om så behövs. Häll på rena flaskor som du värmt upp t ex genom att sänka ner dem i hett vatten. Låt svalna. Spädes ca 1 till 3 beroende på hur stark du vill ha din saft. Etiketter kan du göra egna och skriva ut här.

Av min färdiga blodröda saft fryser jag in 2-3 dl i vanlig fryspåse (utan hål!) till senare och blandar upp resten. En flaska ska lille Frank och hans föräldrar få.

Advertisements
2 kommentarer leave one →
 1. marisa permalink
  5 maj, 2012 21:36

  Fick prova din recept idag och det blev en väldigt god krusbärs saft :) En till favorit tack vare dig! :)

  • 6 maj, 2012 10:34

   Kul att höra! Tack för att du kom tillbaka och berättade :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: