Skip to content

Kall blåbärspaj

22 februari, 2012

Bland det bästa med raw food-bakverk är att de är så snabba att göra. Ovanstående tog mig 15 minuter, och då höll jag ändå på att smaka av och trixa en del med smaksättningen. Jag fick den tyvärr inte perfekt i slutändan, även om pajen ändå blev god (även enligt dem den bjöds på). Då hade jag ändå mer än dubblat mängden blåbär i smeten och dessutom strösslat gott om stora blåbär på bottnen så att den kom att innehålla hela färska bär. Rekommenderas, för det var väldigt gott. I övrigt är det färgen på pajen som inte är i närheten av den som visas i kokboken, där pajen heter Lila Blåbärsdröm. Lite besviken således, men så länge det blir gott är ju det egentliga syftet uppnått. Kanske kan det bero på att jag använde vad jag tror var amerikanska blåbär (sort inte angiven på förpackningen). De skiljer sig lite från skandinaviska.

Receptet har jag hittat i Vibeke Amdisens Pigg & glad med raw food. Jag halverade receptet eftersom vi bara skulle vara fyra som fikade, och drog även ner på sötningen i både botten och fyllning. För originalrecept se boken.

Blåbärspaj, 4-6 portioner

Botten

 • 100 g hel mandel
 • 2-3 mjuka dadlar, gärna medjool
 • extra blåbär att strö på bottnen

Häll ingredienserna (utom blåbären) i en matberedare och mixa till en jämn massa. Skrapa vid behov ner det som fastnat på sidorna av matberedarskålen med en slickepott och kör igen. Häll sedan massan i en springform och platta ut den mot formens botten. Strö på färska blåbär.

Fyllning

 • 1/4 dl kokosolja, smält/flytande
 • 4 dl hela, naturella cashewnötter
 • ca 1 1/2 färska blåbär
 • 3/4 – 1 dl mandelmjölk (köpt eller hemgjord (silad och utan lingon))
 • agave efter smak (alt honung)

Häll ingredienserna i matberedaren och mixa väl. Skrapa vid behov ner det som fastnat på sidorna av matberedarskålen med en slickepott och kör igen. Smaka av och tillsätt mer blåbär om så önskas. Häll sedan fyllningen över blåbären och bottnen i springformen och fördela jämnt. Ställ i kyl eller frys tills pajen ska serveras. Ta fram en kvart före servering om du har den i frysen.

Dekoration

 • 1 dl kokosflingor
 • 5-10 blåbär
 • överblivna blåbär till dekoration

Lägg kokos och den första omgången blåbär i en matberedare (som eventuellt behöver diskas efter fyllningen) och mixa väl. Strö över de lilafärgade (?) flingorna över kakan och toppa sedan med eventuella kvarvarande blåbär.

About these ads
25 kommentarer leave one →
 1. 22 februari, 2012 12:12

  Stora blåbär är vita inuti och inte lila som våra vanliga skogsblåbär ju! ;)

  • 22 februari, 2012 12:21

   Ja, det kan jag förstå, men smaken? Jag använde till slut 4 ggr så mycket blåbär som stod angivet (inkl dekorationer och hela bär inuti). (färgen på pajen i boken är extremlila. skitsnygg dock :))

 2. 22 februari, 2012 12:26

  Så intressant recept! Jag blir verkligen inspirerad av dina recept :)

 3. 22 februari, 2012 14:23

  Hej! Det ser väldigt gott ut tycker jag, men tror att det hade blivit både mer lila och smakat mer om du hade använt skandinaviska blåbär (billberry på engelska). Av min erfarenhet smakar de amerikanska mycket mindre, även direkt från busken.

  • 23 februari, 2012 15:50

   Ja, det måste vara det som är anledningen. Jag ska göra om vid tillfälle och se hur det blir. Tror det blir skillnad men frågan är om den blir samma fantastiska färg som i boken.

 4. 22 februari, 2012 16:25

  Ja de amerikanska blabaren ar stora och fina, men smakar tyvarr inte lika mycket. Dessutom ar de vita inuti, sa det var darfor fargen inte blev sa stark. Har kan man kopa kanadensiska som ar mer som de svenska. Ser hur som helst valdigt gott ut!

  • 23 februari, 2012 15:52

   Vad spännande att de kanadensiska skiljer sig från de amerikanska. Det roliga är att något företag som jag inte minns vad de heter jobbar hårt på att sälja in amerikanska blåbär som superfood (pulver eller piller, minns inte exakt) på svenska marknaden. var gång jag ser det tänker jag att vi har ju fantastiska blåbär själv :)
   Att det inte blev svenska blåbär här var mest en slump. Tog de enda färska jag hittade. Får nog testa igen för färgexperimentets skull.

 5. 22 februari, 2012 18:44

  Vilken raring! Blåbär är något jag kan sakna…

 6. 22 februari, 2012 19:18

  Det här ser så gott ut minsann!

 7. 22 februari, 2012 20:10

  Blåbär ändrar ju färg beroende på pH:t i det de blandas med. De blir ju lila-nästan-röda med vanlig mjölk, men blå andra gånger. Så det kanske helt enkelt hänger på olika mandelmjölk och olika mycket färgjustering i efterhand? Haha.

  Verkar vara en trevlig dessert. Allt med blåbär i lockar ju mig. Jag antar att den är ganska lätt? Så att den passar bra efter en två tre säg, födelsedagspmål hehe *planerar*. Förra året på min födelsedag i mars åt vi ju din dadelchokladmousse, Varför inte starta en tradition?

  • 23 februari, 2012 16:01

   intressant, det har jag inte tänkt på med pH:t men det är egentligen fullt logiskt. i det här fallet tror jag det kan röra sig om lite färgjustering i efterhand ja, men såg nog ändå inte ut som min i verkligheten =)

   en sådan tradition tycker jag låter utmärkt! :) vi åt den efter middag på restaurang och blev inte storkmätta av den, men hade lite paus emellan då vi åkte bil hem. det är massor av nötter i den, vilket brukar vara mättande men det är å andra sidan också avokado som ju var i moussen. tror att det kan funka.

 8. 22 februari, 2012 21:17

  Åh mums! Den borde kanske hinnas med att o-bakas under Rå februari. =)
  När det gäller blåbär kan man nästan undra om de svenska och amerikanska ens är släkt med varann? De smakar ju helt olika.

  • 23 februari, 2012 16:04

   ja, jag fattar inte att jag inte tänkte på det men jag tog bara de enda blåbären jag hittade som var färska. jag har kollat på förpackningarna i efterhand och det står faktiskt inte vilken sort det var (de var inte extremstora). So much för att jag ville ha färska. Jag är inte ens säker på att det måste va de – specificeras inte – och jag tillsatte faktiskt lite extra vatten. Ska bli kul att se om du testar med skandinaviska, annars tror att jag får testa med sådana själv.

 9. 23 februari, 2012 17:52

  Så fin! Förstår att det kanske varit roligare om den varit lila, men den är fin som den är!

 10. 23 februari, 2012 20:20

  Vi kan bara hålla med Hanna, tycker den blev fin som den blev. Blåbären som är Amerikanska har vi också blivit besvikna på vad gäller smaken, inte alls vad man tänker sej när de stoppas in i munnen…

  • 26 februari, 2012 10:38

   Vad gulliga ni är! J*vla amerikanska blåbär. Det får bli noggrann koll på ursprungsland i fortsättningen (inte för att jag trodde de var svenska).

 11. 25 februari, 2012 21:54

  Ja, våra blåbären är mycket mer smarika och färgar av sig mycket mer. Fin tårta.

  • 26 februari, 2012 10:39

   Tack! Ja,man lär sig på sånt här också. Jag trodde nog inte att det skulle bli SÅ stor skillnad, men nu vet jag =)

 12. 1 mars, 2012 11:03

  Oj, så gott! Och snygg också. Jag har faktiskt hittat amerikanska blåbär som påminner om våra till färg och smak,men vet dock inte namnet. Jag äger själv två blåbärsbuskar som får helt olika sorters bär.

  • 2 mars, 2012 12:44

   Tack, Emmy :) Ja, jag har ju lärt mig det i varje fall, att kolla sorten. Nu stod det inte att det var amerikanska trots allt, men jag borde ha sett om innehållet var vitt istället för blå-rött. Nästa gång blir det för säkerhets skulle svenska, även om det innebär frysta. Hoppas på färg, och inte bara smak, även om tårtan nu försvann ganska snabbt :)

Trackbacks

 1. Boktips: Pigg & glad med raw food « flickan & kakorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 297 andra följare

%d bloggare gillar detta: